Jakou kvalitu má vaše sklizeň?

Jakou kvalitu má vaše sklizeň?

Zabýváte se zemědělskou rostlinnou výrobou a chcete vědět, jakou má vámi sklizené zrní kvalitu? Pošlete vzorky do Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž. Stejně jako v minulých letech organizuje monitoring kvality sklizňových vzorků potravinářské pšenice, sladovnického ječmene a žita. Posílají se vzorky o hmotnosti kolem jednoho kilogramu, neupravené a bezprostředně po sklizni. Laboratoř v Kroměříži provede bezplatnou analýzu až pěti vzorků pšenice od jednoho pěstitele, u vzorků ječmene a žita počet vzorků nijak omezen není. Potom sdělí zjištěné parametry jen vám, a to e-mailem. Se zjištěnými údaji potom dále pracuje, ale pouze ve statistické podobě, bez uvedení původu.

Sledování sklizňové kvality potravinářských obilovin se systematicky provádí už od roku 2002, kvalita je hodnocena podle norem pro každou obilovinu. Ročně se tady analyzuje 500 vzorků pšenice, 250 vzorků ječmene a 40 vzorků žita. Zemědělský výzkum kompletních výsledků je prezentován na konferenci Jakost obilovin, která se v Kroměříži koná každý rok druhou listopadovou středu.

 

Kroměřížská společnost je pracovištěm aplikovaného výzkumu v rezortu zemědělství, řeší výzkumné projekty, zabývá se genetikou a šlechtěním obilnin, autorizovaným zkušebnictvím, poskytuje poradenství, laboratorní a další specializované služby.  V rámci výzkumu se hledají nové genetické zdroje, šlechtí se rostliny rezistentní proti škůdcům a podařilo se vyšlechtit i vlastní odrůdy ječmene a pšenice s názvy Cesar, Lucius, Fabin, Skorpion a Karkulka.

Výzkumný ústav věnuje velkou pozornost i ochraně rostlin, studiu původců chorob polních plodin, diagnostice a monitoringu škodlivých činitelů. Řešil a dosud řeší výzkumné projekty, podporované Národní agenturou pro zemědělský výzkum, Technologickou a Grantovou agenturou ČR a také Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Kroměřížský výzkumný ústav při řešení výzkumných úkolů spolupracuje s partnery z domova i ze zahraničí. Výzkumní a vědečtí pracovníci se účastní vědeckých konferencí a odborných seminářů, výsledky své práce publikují v odborných časopisech a seznamují s nimi odbornou veřejnost na vlastních přednáškách, prezentacích a odborných konzultacích.