Proč naše tělo tolik potřebuje zeleninu? A kolik jí vlastně máme jíst?

Proč naše tělo tolik potřebuje zeleninu? A kolik jí vlastně máme jíst?

Jako malí jsme ji většinou nesnášeli a jako „velcí“ zase naříkáme nad tím, jak málo jí vlastně jíme. To, že je zelenina pro naše tělo prospěšná, ví každé malé dítě. Ne každý už ale ví, jak konkrétně nám pomáhá, a jak velký přísun zeleniny, je vlastně ten správný.

Obecně se dá říct, že ovoce i zelenina obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů a rostlinných barviv, které posilují náš imunitní systém v boji proti škodlivým látkám. Abychom docílili maximálního efektu, měli bychom sníst každý den 400 g zeleniny, což odpovídá zhruba jedné velké okurce nebo dvěma středním paprikám. A co konkrétně nám mohou jednotlivé druhy zeleniny nabídnout?

Červená paprika je například bohatá na vitamín C. Ten je v ní obsažen dokonce ve vyšší míře než v některých citrusových plodech. Červená paprika je také bohatá na velké množství minerálů jako je draslík, vápník či železo. Čím sytější je potom červená barva, tím větší je obsah tělu prospěšných látek.

Brokolice rozhodně nepatří mezi oblíbené druhy zeleniny. To však neznamená, že není pro tělo prospěšná, právě naopak. Brokolice je dokonce považovaná za nejlepší druh zeleniny a měla by tak být přirozenou součástí našich jídelníčků. V brokolici najdeme vápník, draslík nebo třeba fosfor a celou řadu prospěšných vitamínů. Hojně vyzdvihovaným benefitem brokolice je také její prospěšný vliv, který může tělu pomoci chránit se před nádorovým onemocněním.

Přestože nejde jednoznačně určit, která zelenina je pro organismus nejzdravější, můžeme aspoň jíst zeleninu ve stavu, kdy z ní máme nejvíc energie – syrovou. Čím více toho se zelinou či ovocem děláme, tím více vitamínů se z nich vytrácí. Pokud už se rozhodneme zeleninu uvařit, měli bychom to dělat ideálně v páře a v kvalitním nádobí, což sníží její ztráty.

Další vychytávkou je dobře si vybrat místo, kde zeleninu koupíme. Jiné kvality a chuti bude zelenina ze zahrádky a jiné zase chemicky upravovaná zelenina ze supermarketu, kde jde především o její kvantitu a dobrý vzhled, ale už méně o to, co je uvnitř. Pokud však nemáme možnost si zeleninu vypěstovat sami, nevadí. Navštívit můžeme speciální obchody nebo tržiště, kde se zelenina prodává. Kvalitní zeleninu můžeme nakoupit například v prodejně ve Starém Vestci.