Po použití vyhodit

Po použití vyhodit

Chystá se svatba, velká rodinná oslava nebo setkání spolužáků, kam se přihlásili úplně všichni. Přestože v kuchyni stojí výkonná myčka, je hospodyňce jasné, že tak velké množství nádobí nikdy neumyje. Co dělat? Je tady spása v podobě jednorázového nádobí. Vyrábí se z papíru, plastu nebo hliníku a má několik nesporných výhod. Použije se, nemyje se, vyhodí se. Takže je s ním minimum práce.

Velké zkušenosti s ním mají hlavně majitelé stánků s letním provozem, kteří nemohou používat porcelán a sklo. Když se blíží sezóna, zajedou do velkoobchodu s obaly, vybírají a nakupují. Současná nabídka je velká a uspokojí opravdu každého. Prodejce i zákazníka.

Příbory se dělají z umělé hmoty, a to v bílém i barevném provedení, někdy dokonce „stříbrném“, takže na první pohled vypadají opravdu reprezentativně.

Nápoje se nalévají do plastových nebo papírových kelímků se speciální úpravou. Jsou vhodné pro studené, ale i teplé nápoje. Papírové kelímky mohou být opatřené plastovým víčkem, aby si zákazník mohl svou kávu vzít s sebou třeba do auta a nepolil se. Cukr v nápoji nebo smetanu si můžeme zamíchat subtilní dřevěnou či plastovou tyčinkou.

Z plastu a papíru se vyrábějí i talíře a misky, hluboké, mělké, hranaté, kulaté, s přihrádkami, oddělujícími přílohu a zeleninový salát. Velmi oblíbené jsou misky z pěnového materiálu, do kterých vám v restauraci dají to, co jste nesnědli. Vy si kuchařem uvařenou lahůdku odnesete domů, přihřejete si ji a máte co jíst, i kdyby vaše lednička zela prázdnotou. Šikovné jsou nádoby z hliníku, které můžete na chatě použít pro rychlé grilování.

Do jednorázového obalu z papíru se ukládají také cukrářské výrobky, které je žádoucí dopravit na místo určení nadýchané a nazdobené. Třeba dorty nebo zákusky se šlehačkou. Některé sladkosti se v papírovém obalu i pečou, například tolik oblíbené muffiny. Jiné se do cukrářských košíčků z papíru jen ukládají, aby vypadaly atraktivně. Platí to hlavně o drobných zákuscích, třeba lineckých košíčcích s krémem, kokosových a rumových kuličkách. V krabicích se přepravuje také pizza, aby vydržela co nejdéle teplá na cestě z pizzerie k hladovému zákazníkovi.

Po dobrém jídle si každý potřebuje utřít ruce, takže sáhne po papírovém ubrousku, složeném nebo natočeném na roli.  A protože se jednorázové nádobí neuchovává, je rozumné spolu s ním koupit i pořádné pytle na odpadky. Nejlépe stahovací s plastovým uchem.