Podzim je neoddělitelně spjat se sklizní úrody, přípravou pole na zimu, oráním, hnojením a setím ozimních plodin. Právě na podzim mají zemědělci nejvíce práce, kromě samotných polí a půdy je třeba se postarat o zvířata a připravit vše na nadcházející zimu. Na podzim dozrává mnoho plodin, každý si jistě vybaví s podzimem spojené brambory v alobalu dělané v horkých uhlících, sady plné jablek a hrušek ale i burčák a brzké víno. S podzimní sklizní také bylo spojeno mnoho pověr a zvyků, tak například při česání jablek se stromu nesměla zlomit jediná větvička, jinde se zase dělaly ohně, na kterých se právě opékaly brambory, a práce ve vinohradu si také s sebou nesla mnoho tradic.
Kromě sklizně samotné je třeba také pole přichytat na zimu a zasít podzimní setbu. Kypří se půda, ničí plevel, pole se hnojí a ořou. Právě na důkladnosti podzimní péče o pole se odráží úroda následujícího roku. Některé rostliny se sejí již na podzim, jsou to takzvané ozimy a patří mezi ně například pšenice, ječmen nebo řepka. Zemědělci pokaždé doufají, že mrazy nebudou příliš velké, aby úroda nepomrzla, ale zároveň že jisté mrazíky budou, aby nebyl narušen přirozený stav vegetace.
S podzimem jsou tradičně také spojené slavnosti jako díkůvzdání, kdy naši předci děkovali za velkou úrodu, hody, ze kterých jsou nejvýznamnější ty svatomartinské, protože do toho data muselo být vše hotovo. I dnes, kdy je veškerá zemědělská výroba řešena stroji, ke sklizni stačí traktor, který párkrát přejede přes pole a je hotovo, se tyto tradice uchovaly. Mimo jiné se také pořádá mnoho výstav ovoce a zeleniny, soutěže o největší plod a všemožné slavnosti spojené s bohatou úrodou.