Vlhkost může mít zhoubný vliv na vaši nemovitost: Jak ji ochránit?

Vlhkost může mít zhoubný vliv na vaši nemovitost: Jak ji ochránit?

Vlhkost stavby představuje závažný problém. Co všechno může způsobit a jak se ji efektivně zbavit? Které metody se používají?

Jak si poradit s vlhkostí ve zdivu

Standardní vlhkost zdiva by se měla pohybovat mezi 2 % až 4 %. To, že je konkrétně u vaší nemovitosti na úrovni vyšší, než je optimální, však v mnoha případech poznáte i sami, bez sofistikovaného měření. Doma se vám objevují mokré mapy, omítka bobtná a opadává, v místnostech se line charakteristický pach či vzniká plíseň.

Vlhkost zdiva tak vytváří nepříznivé prostředí, které vede ke zhoršenému komfortu života a ohrožení našeho zdraví. V krajním případě však může vést dokonce k narušení celkové stability stavebních konstrukcí.

Typicky se s těmito potížemi setkávají především majitelé starších zděných domů nebo chalup. Důvodem, proč se vlhkost na nemovitosti objevuje, je absence hydroizolace, případě její poškození. Výjimkou nejsou ale ani novostavby, které postihla stejná situace, protože zde došlo k chybám už ve fázi projektování, případně se volil nevhodný technologický postup při realizaci.

V takovém případě je nutné volit vhodný postup sanace či hydroizolace zdiva. Termínem hydroizolace se obecně označuje vrstva, která brání průniku vody do stavebního objektu. Použité postupy se liší podle umístění izolace a předpokládaného namáhání vodou. Většina výrobků funguje na chemické bázi a nejpoužívanější jsou membrány elastické konzistence.

Při hledání správného postupu oslovte odborníky

Sanace je pojem, který označuje určitou formu nápravy nebo nastolení rovnováhy. V tomto případě se tak označuje náprava snížené pevnosti a tím navrácení původních fyzikálně mechanických vlastností. Může být provedená nepřímou či přímou metodou, jako je podřezání zdiva, chemická injektáž, elektroosmóza a aplikování sanační omítky.

Jednotlivé postupy se od sebe liší účinností, rychlostí provedení, ale i proveditelností ve smíšeném zdivu. V úvahu musíme vzít také možné sedání nebo nebezpečí trhlin, případně i rozvoj tepelných mostů. Vždy by tak tento úkon měl být konzultován s odborníky.

Společnost Injekta s.r.o. se specializuje právě na sanace a hydroizolace zdiva. Jedná se o zkušené experty s praxí, kteří jsou schopni posoudit váš případ a vždy navrhnout optimální řešení z hlediska funkčnosti i ceny.