Co je vzduchotechnika a jaké má přednosti

Co je vzduchotechnika a jaké má přednosti

Vzduchotechnika vám napomůže k vytvoření optimálního klimatu v místnostech. Jak přesně funguje a jaký je rozdíl mezi vzduchotechnikou a klimatizací?

Jak funguje vzduchotechnika

Termínem vzduchotechnika se označuje zařízení pro úpravu a rozvod vzduchu v budově nebo v místnosti. Ten upravuje jednak ve smyslu odstranění škodlivých částic, jako je například prach, ale také z hlediska teploty a vlhkosti.

Za pomocí ventilátorů se následně vzduch nasátý zvenčí po této úpravě rozvádí v interiéru. Vzduch znehodnocený (odpadní) je naopak vyváděn ven. Celý mechanismus je tedy založen na bázi nucené výměny vzduchu. Tu se jednoznačně vyplatí zkombinovat s tou přirozenou ve formě větrání. A právě tento princip představuje i hlavní rozdíl mezi vzduchotechnikou a klimatizací. Klimatizace je určená k úpravě vzduchu v požadovaném prostoru.

Vzduchotechnika tedy nabízí různé možnosti a může být realizována zcela jednoduše ve formě ventilátorů, ale i složitější cestou na bázi vzduchotechnických potrubí, regulačních zařízení pro automatický provoz a dalších prvků.

Kde a jak využít vzduchotechniku

Hlavní výhodou užití vzduchotechniky tak především je vytvoření zdravějšího prostředí, kde se méně šíří infekce a nejrůznější choroby, ale také snížení nákladů na energie, zlepšení akustického komfortu a minimalizování úniků tepla a vlhkosti.

Projekce vzduchotechniky tak najde využití téměř ve všech typech budov, jako jsou

  • průmyslové haly
  • občanské objekty
  • školní objekty
  • obchodní centra
  • rodinné a bytové domy

Spolehlivá firma by následně měla kromě samotné montáže vzduchotechniky být schopna zajistit rovněž požadovaný servis celé technologie.

VZT-KLIMA spol. s r.o. je značkou, která se již od roku 1994 specializuje především právě na projekty vzduchotechniky a klimatizace. Zajišťuje komplexní dodávku a montáž včetně revize protipožárních klapek a měření vzduchotechniky, a to v rámci celé ČR.