Údržba veřejného prostoru profesionálně: Jak na to?

Údržba veřejného prostoru profesionálně: Jak na to?

Veřejný prostor nás přirozeně obklopuje a stáváme se jeho neoddělitelnou součástí. Proto je důležité se zasadit o jeho kvalitu. Jak na to?

Jak pečovat o veřejný prostor

Veřejný prostor je nejen určen k přístupu veřejnosti, ale také je jí vlastněn. Zpravidla tuto funkci plní obec nebo město. Typickým příkladem takového prostranství tak může být třeba náměstí, jednotlivé ulice, ale i parky nebo jiná veřejná zeleň.

Střetávají se v něm zájmy individuální, osobní, soukromé, skupinové, komerční, tržní, ale i politické. Veřejný prostor je důležitým faktorem pro rozvoj společenského života a komunity jako takové. Je proto nezbytné, aby byl kvalitní. A tímto aspektem se tak začínají zaobírat nejen urbanisté či developeři, ale celá společnost.

Mimořádně důležitá je tak i správná péče o něj. Pro údržbu zeleně, pozemních komunikací a dalších ploch ve městech, obcích a okolí slouží komunální technika, který umožňuje celý prostor účinně zvelebovat a zvyšovat tak životní úroveň obyvatelstva.

Ta zahrnuje stroje a technologie pro profesionální využití v rámci odvozu odpadu a také údržby zeleně.  Což znamená například štěpkovačefrézy na pařezy, ale i drtiče, drážkovače a vysavače listí, které jsou určeny například k údržbě parků.

Co by měla splnit kvalitní komunální technika

Komunální technika tedy slouží v průběhu celého roku. Na jaře a v létě je vhodná na čištění a úklid chodníků i na čištění a údržbu silnic, na podzim k úklidu spadaného listí a v zimě zase na odklízení sněhu.

Od všech zmíněných zařízení se pro tyto účely vyžaduje především dobrá mobilita a také spolehlivost a schopnost vysokého výkonu pro intenzivní zatížení během náročného celoročního používání. Při správném výběru umí tyto stroje a zařízení ušetřit jednak čas, ale i celkové náklady na údržbu.

Což především vyžaduje profesionálního dodavatele s adekvátními zkušenostmi v oboru. Společnosti LASKI, s.r.o. vznikla v roce 1992 jako obchodní organizace, která se původně zaobírala prodejem náhradních dílů na zemědělské stroje. Dnes se jedná o špičkového prodejce právě pro oblast komunální techniky.