O tom, že je v České republice pivo velmi oblíbený nápoj, nikdo nepochybuje. V nabídce jsou výrobky velkých i menších pivovarů, pivo se vyrábí i s různými příchutěmi. Přesto se najdou jedinci, kteří tu svou chuť stále hledají. Pro ně je ideální zkusit si vyrobit pivo v domácích podmínkách. Nejjednodušší a nejrychlejší cesta výroby piva doma je z mladinových koncentrátů, uvařených v profesionálním pivovaru, zbavených vody. Výhodou je jistota, že mladina je kvalitní a vždy podle stejné receptury. Princip výroby domácího piva je velmi jednoduchý a spočívá v tom, že do mladiny se vrátí voda, popřípadě se doplní kvasné cukry, a vše se nechá prokvasit. Jednou z hlavních podmínek úspěchu je mít čisté a sterilní všechny nádoby a náčiní, které se dostanou do styku s pivem. Případné napadení divokými kvasinkami by pivo znehodnotilo.
Postup je velmi jednoduchý. Z plechovky s koncentrátem se odstraní plastové víčko, vyjme se sáček s pivními kvasnicemi, plechovka se ponoří do nádoby s horkou vodou asi na pět minut a poté se plechovka otevře. Hustý koncentrát se vyprázdní do fermentační nádoby, přilijí se 3,5 litru horké vody a vše se míchá tak dlouho, dokud koncentrát není dokonale rozpuštěný. Potom se přidá kvasný cukr a opět se vše důkladně promíchá. Kvasné cukry ovlivňují budoucí obsah alkoholu. Základní receptura uvádí 1 kilogram kvasného cukru, pokud bychom chtěli získat pivo lehčí, obsah cukru se doporučuje snížit. Jestliže chceme mít pivo opravdu kvalitní, použijeme maltózu z řady Mistr Sládek. Když je vše nachystané, do celkového obsahu se dolije studená voda a znovu se vše důkladně promíchá. Jakmile roztok dosáhne teploty 18 – 20 stupňů, přisypeme do nádoby kvasinky, po třech minutách opět mícháme, víko fermentační nádoby důkladně uzavřeme a nasadíme kvasnou zátku. Do ní nalijeme vodu, fermentační nádobu umístíme na temném místě a sledujeme, zda je teplota stálá. Primární fermentace trvá asi 5 – 10 dnů. Potom se pivo stáčí do lahví, po stočení se přidá fermentační drops, který pivo napění. Po vložení dropsu se láhev zazátkuje a několikrát převrátí dnem vzhůru, aby se drops rozpustil. Po přibližně deseti dnech je pivo připraveno ke konzumaci, daleko chutnější je ale když zraje delší dobu. Ve skleněných, důkladně uzavřených lahvích pivo dozraje v ležák excelentní kvality a vydrží v něm i dva roky.